Please follow me back

on Saturday, 15 June 2013

                           Biasa tak dengar perkataan nie?I follow u,please follow me back.Mungkin bagi sesetengah blogger yang dah 'senior' akan cakap dorang anti perkataan nie.Mereka akan kata yang mereka hanya follow blog yang memenuhi citarasa mereka dan mereka tak paksa kita follow blog mereka.Ada yang sampai remove shoutbox sebab bg mereka 'annoying' sgt perkataan please follow me back tue.Mereka menganggap blogger nie tak tahu malu cos suruh follow back pulak.

                           Aku sebagai orang yang baru berjinak dalam dunia blog nie tak layak lagi nak bagi pendapat dalam hal nie.Cuma kekadang terfikir,waktu bloggers lain mula-mula buat blog,mesti ada rasa nak dapat follower kan?Mesti berharap orang akan follow balik blog and silap hb,ada gak antara mereka yang pernah sebut perkataan sakti tue,please follow me back..haha..

                        Tapi,takper lah.Lain orang,lain caranya.Apabila berada di bawah dan di atas nie,keadaan dah berubah.Cuma,kepada blogger lama,just cuba faham keadaan blogger baru.Bukan meminta atau paksa follow balik,cuma tak salah kan kalau saling follow.At least,sekurang-kurangnya,dapat tambah kenalan.Secara jujurnya,adakalanya banyak juga blogger2 lama nie isi blog dorang pun biasa2 juga,cuma kelebihan sebab dah ramai follower and dah lama.Tapi bila kondem blogger baru,bukan main lagi.

                        Harus diingat,adakalanya follower jer ramai,tapi tak semestinya tiap2 hari mereka akan ikuti perkembangan blog yang mereka follow cos bukan 1 jer blog yang di follow.And kekadang tue mungkin sekali sekala mereka main terjah jer mana-mana tajuk dan tinggalkan komen untuk membuktikan yang mereka ikuti perkembangan blog yang mereka follow nie.Bila aku tanya bloggers lain,ramai jer yang mengaku macam tue.Tapi ada jugak sesetengah blogger nie fikir orang follow dorang sebab content dorang yang bagus dan menarik.Memang sesetengah orang follow cos content blog yang menarik,tapi percayalah kebanyakan yang follow hanya untuk mengharap di follow balik.Walaupun mereka puji blog anda,itu standard la.Orang memang suka memuji untuk mengambil hati.Jangan pula terlebih perasan dan menganggap blog anda hebat. 

                        Bagi aku,andaikata 1 hari nanti aku jadi  blogger yang ramai follower sekalipun,aku tetap akan follow sesiapa yang follow aku balik.Itu sebagai tanda penghargaan dan persahabatan.Cuma kalau blog tue mengandungi unsur 18xx,memang aku takkan follow balik.Bagi aku,kalau blogwalking,aku akan follow dan tulis kalau sudi,follow back.Sesetengah tue ada lak yang datang visit and tinggalkan komen kt shoutbox,tapi tak follow pun.Ntahlah,macam-macam ragam.  

                      Apapun,kepada blogger baru,ingat ek.Jangan tulis please follow me back cos ramai yang annoying..he..so,buatlah mcm ayat aku tue,'kalau sudi,follow back'..lebih manis kan..he..
 
Ranking: 5

{ 28 comments... read them below or add one }

Qeela Aini said...

hehe setuju dgn pengisian entry ni :)
Qeela pon follow back je semua yg follow Qeela sbgai tnde penghargaan and tmbh kenalan except blog die tu inappropriate. :)
Well, maybe tak perlu laa nk rase annoying sgt kot, lumrah rasenye kebanyakan bloggers ni follow sbb nk di follow back..especially newbie..and betul tu, bile dh lame & ramai followers tu, jgnlaa meninggi diri cmtu pulak..elok ingt balik zmn2 newbie dulu mcm mane..kn.. :) well, ramai lg bloggers yg dh lame tp awesome je & selalu merendah diri..plg Qeela tak lupe mase mule2 dulu, abg Ben laa, awesome hbs. bukn sekadar kt blog je die follow balik terus, twitter pon xpyh mintak pon die terus follow back even dh beribu2 lautan followers die. Salute. :)


15 June 2013 at 16:23
Hanan Glory said...

ha..2 la..tp lumrah kan manusia bila dh di atas nie..klu qeela tgk kt google,rmai sgt bloggers senior yg annoying ngn follow2 nie..oo yer ker abg Ben cm2..leh la jengah blog dia nnt..:-)


15 June 2013 at 17:39
Yumida Huda said...

haha..i baru je buat kat shoutbox hanan..please la marah kat i..ala2 nada gedik
bila org buat kebaikan pd kita mesti la kita balas kebaikan jugak kan
buat selagi terdaya
begitu jugak dgn sesi mempolo nih
ada apa dgn angka tu? boleh bikin kita kaya ke? oh x...
tapi kan dgn angka tu blh bikin hati kita ceria n bersemangat berblogging..means ade gak yg minat nak follow kita
kan kan kannn


15 June 2013 at 18:26
Hanan Glory said...

yumida...betul tue..haha..follow nie just tmbh angka dan saling mengenali..


15 June 2013 at 18:33
Norhasniza Khalid said...

ada jugak bloggers senior x pandang langsung blog kita, yer la kan.. nama pun senior, kita sabar jer la.. mama pun x berharap org follow mama, biarlah yg memfollow tu ikhlas nak follow kita kan.. biar sikit follower asal sumenya mesra... hihi..


15 June 2013 at 18:43
Hanan Glory said...

bukannya ada jugak mama,tapi kebanyakan blogger senior memang pndg blogger br sblh mata..nk buat cmner kan..he..


15 June 2013 at 18:49
Ariannalissa82 said...

Welcome to da club dear ^_^ ... Saya datang follow ni.. :) Don't be sad .. Cheers!!


15 June 2013 at 19:06
Hanan Glory said...

thanks arianna..:-)


15 June 2013 at 19:23
Qeela Aini said...

ohh ye ke? mm stakat nh bnyk jumpe yg xde letak shoutbox dh tu je la..hehe..umm maybe ade rasenye dpt yg mcm ann ckpkn ni tp takpelah redho and pk positive jela.. mm takpelaa ann, moge kite dijauhkan dr sifat2 cenggitu bile dh ade kt ats jugk nnt insyaAllah hehehe.


15 June 2013 at 20:24
Hanan Glory said...

yup..betul 2 qeela..moga kita x jd cam2 n stiasa bskp spt ini wpun dh up nnt..:-)


16 June 2013 at 01:40
Giorgio Izas said...

Bagi Giorgio, Biarlah Ikhlas dlm berblog...
Buat ape Follower ramai tapi diorg x btul2 Follow content Blog kite?
Lebih baik Follower yg sikit tp btul2 alert ngan stiap prkembangan Blog kite... (^_^)
Biasenye, yg slalu bg Komen la yg btol2 Ikhlas berblog... He3


16 June 2013 at 18:47
Hanan Glory said...

mm..yup..yg bg komen 2 means ikuti pkmbangan gak..tp sometimes ada gak yang wat sekadar melepas batuk kt tangga..tp 2 la..apapun..biar ikhlas dlm berblog kan..:-)


16 June 2013 at 23:44
Kotak Kosong said...

tebalkan muka je. tapi dulu saya pun guna ayat yang macam awak guna jugak. haha.


22 July 2013 at 19:43
Hanan Glory said...

kotak kosong: yer..gunakan jer ayt yg lbh berhemah n x kelihatan memaksa..:-)


23 July 2013 at 13:19
Hanan Glory said...

yer..gunakan jer ayt yg lbh berhemah n x kelihatan memaksa..:-)


25 July 2013 at 17:54
Hanan Glory said...

mm..yup..yg bg komen 2 means ikuti pkmbangan gak..tp sometimes ada gak
yang wat sekadar melepas batuk kt tangga..tp 2 la..apapun..biar ikhlas
dlm berblog kan..:-)


25 July 2013 at 17:54
Hanan Glory said...

yup..betul 2 qeela..moga kita x jd cam2 n stiasa bskp spt ini wpun dh up nnt..:-)


25 July 2013 at 17:54
Hanan Glory said...

thanks arianna..:-)


25 July 2013 at 17:55
Hanan Glory said...

bukannya ada jugak mama,tapi kebanyakan blogger senior memang pndg blogger br sblh mata..nk buat cmner kan..he..


25 July 2013 at 17:55
Hanan Glory said...

yumida...betul tue..haha..follow nie just tmbh angka dan saling mengenali..


25 July 2013 at 17:55
Hanan Glory said...

ha..2 la..tp lumrah kan manusia bila dh di atas nie..klu qeela tgk kt
google,rmai sgt bloggers senior yg annoying ngn follow2 nie..oo yer ker
abg Ben cm2..leh la jengah blog dia nnt..:-)


25 July 2013 at 17:56
annhanan said...

thanks arianna..:-)


25 July 2013 at 23:53
annhanan said...

yer..gunakan jer ayt yg lbh berhemah n x kelihatan memaksa..:-)


25 July 2013 at 23:53
annhanan said...

yup..betul 2 qeela..moga kita x jd cam2 n stiasa bskp spt ini wpun dh up nnt..:-)


25 July 2013 at 23:53
annhanan said...

bukannya ada jugak mama,tapi kebanyakan blogger senior memang pndg blogger br sblh mata..nk buat cmner kan..he..


25 July 2013 at 23:54
annhanan said...

yumida...betul tue..haha..follow nie just tmbh angka dan saling mengenali..


25 July 2013 at 23:54
annhanan said...

ha..2 la..tp lumrah kan manusia bila dh di atas nie..klu qeela tgk kt
google,rmai sgt bloggers senior yg annoying ngn follow2 nie..oo yer ker
abg Ben cm2..leh la jengah blog dia nnt..:-)


25 July 2013 at 23:55
annhanan said...

mm..yup..yg bg komen 2 means ikuti pkmbangan gak..tp sometimes ada gak
yang wat sekadar melepas batuk kt tangga..tp 2 la..apapun..biar ikhlas
dlm berblog kan..:-)


25 July 2013 at 23:56
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Hanan Glory All Rights Reserved