Doktor cakap kasar dengan pesakit

on Wednesday, 24 July 2013

Dalam berita semalam ada cerita tentang isu doktor cakap kasar dengan pesakit.Memang keterlaluan doktor tu sebab cakap 'bodoh' dekat pesakitnya.Perkara ini memang tak dapat dinafikan lagi.Selalunya perkara nie terjadi pada doktor hospital kerajaan.Jangankan doktor,nurse sekali macam tu.Teringat cerita 1 masa dulu,ada nurse kerajaan yang cakap kalau nak layanan elok,pergi klinik swasta sbb klinik kerajaan percuma.

So,xder sebab dorang nak bagi layanan elok dan senyuman manis kat pesakit.Amboi..sedar diri ker tak nurse yang cakap tue.Walaupun pesakit tak keluarkan duit,tapi awak tu dibayar gaji untuk bekerja.Bukannya free.Mentaliti nurse macam nie la yang menyebabkan kualiti kerja tak bagus.Tau tunggu gaji dan bising nak bonus jer.

Bukan sebarang cakap yer,ini melalui pengalaman sendiri di HKL.Kebanyakan doktor kat sana muka tak reti nak senyum.Dah tu,consult kita ala kadar jer.Bukan nak check betul2 atau at least bagi saranan suruh buat further check-up,tapi  main bagi ubat ikut suka.Selalu anggap sakit kita nie remeh.Tapi,bila sakit dah teruk,pandai lak bising kenapa tak dapatkan rawatan awal. 

Pernah jadi kat aku dulu,doktor Benggali ker India,tak ingat dah.Dengan berlagaknya dok speaking2 dgn aku dan asyik salahkan aku dengan sakit yang aku alami,bukannya nak advise elok2 and cari punca sakit aku tue.Kenanya aku tak faham bahasa Inggeris mcam mana kan?Rata-rata tak tunjukkan etika sebagai doktor.Memang aku menjawap balik dengan nada keras la kat doktor tu,geram sangat.
Come-on lah doctor,walaupun penat tapi dah itu kerja yg awak pilih,jalankan lah tanggungjawab itu dengan amanah.Jangan bab gaji jer nak tahap doktor tapi layanan macam apa.
Rasa memang serik nak pergi hospital kerajaan nie.That's why aku lebih sanggup pergi klinik swasta,at least puas hati.

Ranking: 5

{ 18 comments... read them below or add one }

tenku butang said...

Mmg klu gi swasta layanan ok lg dari kerajaan dik.. done follow sini..no.20
heee..


25 July 2013 at 01:59
ikhwan yusuff said...

aiyooo...nak jd doktor ni mmg kne bnyk sabar..btw selamat berpuasa..:)


25 July 2013 at 06:40
arif adam said...

ade segelintir doktor gomen gtu..even dia buat part time hujung2 mggu kt hospital swasta pun karektor dia kite leh cam..kerek semacam.


25 July 2013 at 08:11
Mizz Aiza said...

sekarang ni ramai yang kerja kerana duit je (walaupun bukan semua macam tu).. masa kerja muka ketat je, nak senyum pun payah, layan kita macam nak tak nak je.. better pergi swasta je kalau jumpa doctor macam tu.. puas hati walaupun kena bayar mahal..


25 July 2013 at 11:31
nurams naz said...

Ak stuju dengan kenyataan anda... Tapi klinik gov tempat ak nurse dan doktor baik2 CUMA masih ada segelintir dari nurse & dokter yg K.O... Kalo jumpe yg mcm ni biasa nye ak cuma angguk2 geleng2.. mls nak layan...


25 July 2013 at 12:09
Hanan Glory said...
This comment has been removed by the author.
Hanan Glory said...

alhamdulillah klu dpt yg baik2..


25 July 2013 at 17:47
Hanan Glory said...

betul tu @Mizz Aiza.Tak amanah betul dorang nie buat kejer..


25 July 2013 at 17:48
Hanan Glory said...

betul tue @Mizz Aiza x amanah betul dorang nie buat kejer..


25 July 2013 at 17:48
Hanan Glory said...

betul tu..x amanah btl dorang nie dlm wat kejer..


25 July 2013 at 17:49
Hanan Glory said...

itulh mslhnya bila buat kejer smata2 kerana duit..


25 July 2013 at 17:49
Hanan Glory said...

betul..kurang sbr xyh jd doktor..selamat berpuasa gak..:-)


25 July 2013 at 17:50
Hanan Glory said...

itulah psl..tp klu doktor swasta pn wat prngai cmnie,lg la skt hati..anyway thanks 4 following me..:-)


25 July 2013 at 17:51
annhanan said...

betul tue @Mizz Aiza x amanah betul dorang nie buat kejer..


25 July 2013 at 23:44
annhanan said...

betul..kurang sbr xyh jd doktor..selamat berpuasa gak..:-)


25 July 2013 at 23:44
annhanan said...

itulh mslhnya bila buat kejer smata2 kerana duit..


25 July 2013 at 23:45
annhanan said...

itulah psl..tp klu doktor swasta pn wat prngai cmnie,lg la skt hati..anyway thanks 4 following me..:-)


25 July 2013 at 23:46
annhanan said...

alhamdulillah lah dpt yg ok cos ssh rsnya nk jmpa doc n nurse yg ok skang..


25 July 2013 at 23:46
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Hanan Glory All Rights Reserved